Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 lipca 2011

Sałatka wykwintna – RUKOLA Z GRUSZKAMI W OCCIE

Składniki:

  • 250 g Rukoli świeżej (może być mieszanka)
  • 1 słoik gruszek w occie
  • Tarty parmezan
  • Pokrojone czarne oliwki

Dressing:
  • Sos musztardowo-miodowy
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Musztarda domowa, sarepska lub Dijon – 2 łyżki
  • Miód (dowolny) – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:
1.  Rukolę lub inną sałatę ułożyć na płaskim talerzu
2.  Zieleninę ozdobić gruszkami w occie
3.  Całość posypać posiekanymi czarnymi oliwkami

    Sos:
    • Do musztardy (domowej, sarepskiej czy Dijon – do wyboru) dodać oliwę i mieszać tak długo, aż oliwa z musztardą się połączą (można dać więcej oliwy lub musztardy –według swojego uznania)
    • Dodać miodu i mieszać tak długo aż sos się stanie klarowny i lekko przejrzysty – jeśli trzeba dodać więcej miodu.
    • Dodać sok z cytryny i pierz i wymieszać

    4.  Polać sosem gruszki i rukolę (fantazyjnie);
    5.  Posypać tartym świeżym parmezanem.
      Wyśmienite i smaczne!
      (by M.T. i K.T.)

      1 komentarz: