Składniki:
- 250 g Rukoli świeżej (może być mieszanka)
- 1 słoik gruszek w occie
- Tarty parmezan
- Pokrojone czarne oliwki
Dressing:
- Sos musztardowo-miodowy
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Musztarda domowa, sarepska lub Dijon – 2 łyżki
- Miód (dowolny) – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
1. Rukolę lub inną sałatę ułożyć na płaskim talerzu2. Zieleninę ozdobić gruszkami w occie
3. Całość posypać posiekanymi czarnymi oliwkami
Sos:
- Do musztardy (domowej, sarepskiej czy Dijon – do wyboru) dodać oliwę i mieszać tak długo, aż oliwa z musztardą się połączą (można dać więcej oliwy lub musztardy –według swojego uznania)
- Dodać miodu i mieszać tak długo aż sos się stanie klarowny i lekko przejrzysty – jeśli trzeba dodać więcej miodu.
- Dodać sok z cytryny i pierz i wymieszać
5. Posypać tartym świeżym parmezanem.
Wyśmienite i smaczne!
(by M.T. i K.T.)
(by M.T. i K.T.)
Jadłam tego, są niesamowity smak :)
OdpowiedzUsuń